KANTOOR IN DE WOLKEN

 

Kantoor in de wolken; the sky is the limit

Cultuur Oost
Arnhem
(her)inrichting multifunctionele ruimte
zomer 2020

 

Het boek van ´onze´ Marcel van Roosmalen heet ‘Nederland onder het systeemplafond’; need we say more. In dit geval met betrekking tot de nieuw in te richten multifunctionele kantoorruimte.

Maar dan wel met een zekere luchtigheid aangepakt en, gezien het budget, veelal uitgaande van wat voorhanden is.

Het is nodig om met het complex van het programma-van-eisen en de gegevenheden rust en evenwicht in de ruimte te brengen. Een ruimte die ook als een stijlkamer, als een eenheid te ervaren is. Om evenwicht en rust in de ruimte brengen gebruiken we terugkerende materialen, motieven.

Kortom een wolk van een functionele ruimte.
Lees verder

Hout, edelhout geeft een formele ruimte stijl en warmte. Nu niet het ‘chique hout’ maar OSB (Oriented Strand Board). Het plaatmateriaal past ons inziens bij een werkruimte maar dan wel in de beste kwaliteit. Daarvan zijn vier objecten gemaakt, een soort transformers. De stalen verrijdbare tafels hebben een blad van OSB, zijn tevens opbergplaats voor de vlinderstoelen, zijn zogenaamde hangoortafels en kunnen als losse werktafel gebruikt worden of, aan elkaar geschakeld, als één grote vergadertafel.
Voor de verschillende functies die de ruimte moet krijgen is er ook behoefte aan een luchtige zachtheid die onderling verbindt: een wolk. De wolk die staat voor deinende zachtheid, voor luchtigheid én spannende beweging.
Voor de veelal beschadigde vlinderstoelen is een ‘opdekstoffering’ gemaakt van stof met print. De stof met print van OSB én een grof gerasterde afbeelding van een wolk. Met dezelfde stof worden ook de ‘transformers’ omkleed. Het motief van de wolk en het OSB komt terug op de muren van de ruimte en de kasten, die deels ‘tentoonstellingsplek’ wordt voor de twee stapels hemelsblauwe tuin- kantoorstoelen.
Aan het plafond een kunstwolkobject. Van de tweedimensionale wolk naar een fysieke, 3 dimensionale wolk: van cirkels naar bollen. Bollen licht van gewicht en van kleur die zweven onder het ‘Nederland onder het systeemplafond’. En dat zweven onder dat plafond is nodig, echt wel.