Heet van naald

Arnhem
juni-juli 2013

Gedurende maanden van MoBA 13 (modebiënnale) opent vGtO op een drietal locaties een werkplaats slash hangout voor borduursters en de getatoeëerde mens.

Waar tatoeages worden geborduurd en borduursels worden getatoeëerd. Ontwerpen als voorbeeld en/of toegesneden op de persoon, worden op de kleding geborduurd en virtueel getatoeëerd.
Een afbeelding die zó veel betekent dat je hem op je huid zet en wel blijvend, op de huid die heel gevoelig is. Een tekening die je wilt uitdragen, tonen, maar ook verbergen onder je kleding. Dit fenomeen van de tatoeage – momenteel bijna een alomtegenwoordige volkskunst – vinden wij als kunstenaars fascinerend.
Lees verder
Zo ook met die andere volkskunst; het borduren. Ook met het borduren op kleding worden van oudsher bepaalde waarden uitgedragen, persoonlijk en dicht op de huid. Borduren kost veel tijd en concentratie, het is als een pijn, een offer dat ook de getatoeëerde moet brengen.

Beide volkskunsten hebben veel te maken met het ambachtelijke. Dat is mooi. Maar de taal van allebei is vast komen te zitten in cliché’s en sjablonen. Dat willen we proberen te doorbreken door de paradoxale uitersten van de naaldkunst samen te brengen onder het motto:
Heet van de naald