de kunst van de Algemene Periodieke Keuring


Bij garage Bilal aan de Nieuwe Kade was ik (weer) voor de autokeuring. In de garage lopen kippen en een krielhaan, gewoon als op een boerenerf. Er zijn muurschilderingen en er hangen reproducties van schilderijen, foto’s, originele kunstwerken en ingelijste religieuze teksten (koranverzen?). Bilal, een ex-bokser beweegt traag en blijft kalm. Hij rookt, heeft altijd een sigaar in zijn mond, zijn mondhoek. Een cowboy uit een film van Serge Leone, die mij oefent in geduld. Hij gebruikt dan ook niet veel woorden. Een dag eerder vroeg ik hem of hij een deuk uit mijn deur kon halen. Hij pakte een visitekaartje van een man: die moest ik bellen. Dat deed ik maar vond hem nogal duur. Toen ik dat Bilal vertelde zei hij: “Ik kan het ook doen, gewoon van binnen terug duwen. Hij doet het”. En hij wees naar zijn hulpmonteur. Ik zei; “okay”.