GRATIS ORDE

In de Heemtuin in Leiderdorp is ieder jaar van mei tot november een beeldententoonstelling.
Het thema in 2018 is ‘Chaos in Orde’.
Chaos als potentieel, als ongestructureerde creatieve energie die nog alle kanten op kan. Beeldende Kunst is vaak een strijd tussen orde en chaos. Een zoektocht naar schoonheid. Zonder magie en vraagtekens verliest kunst zijn kracht. De beste manier om chaos te veroorzaken is alles te regelen (Karel Boullart) en het is de taak van de kunst om weer chaos in de orde te brengen (Theodor Adorno).

vGtO heeft gelezen, gestudeerd over orde, over chaos.
Over de theorie; lees hier.
De complexiteit, de (schijnbare) chaos en de theorieën daarover zijn zelf ook zeer complex. Met een dusdanig hogere wiskunde die voor ons gewone stervelingen nauwelijks te bevatten is.
Des te fascinerender: de schijnbare chaos of de rand van chaos, daar waar de vernieuwing ontstaat, die bestaat in een enorme complexe samenhang van het meest uiteenlopende.
Op ons atelier staat een piepschuim sculptuur gekocht op een vlooienmarktje. Een exotisch (Chinees?) landschap met rotsen, planten, vogels en vlinders.
De vlinder – van de anekdote uit de chaostheorie- die met zijn de vleugelslag de doorslag kan geven tussen mooi weer en een orkaan in Texas. Het kleinood als voorbeeld over complexiteit. Over hoe een kleine ingreep in de natuur tot grote chaotische ecologische gevolgen kan leiden. Over de kunst van een rekenfout. Over de kunst van het ontregelen. Over de vlinder op de smeltende ijsberg in een waterpartij in Holland.
vGtO maakt een uitvergroting van de tweedehands sculptuur op een ijsberg van piepschuim, meer dan manshoog.
In de heemtuin staan borden die wijzen in de richting van het beeld met de tekst, een term afkomstig uit de de theorie van ‘the edge of chaos’:
GRATIS ORDE.